Circassische honden

De Circassiërs zijn een Noord-Kaukasische etnische groep of groepen, oorspronkelijk uit het noordwesten van de Kaukasus, uit het gebied ten noorden van Georgie, tussen de Zwarte zee en de Kaspische zee.

De Circassische Orloff Wolfshond.
Tekst uit "British Dogs - The Various Breeds" (1903) door Drury e.a.
Hoewel we niet al veel exemplaren in dit land hebben, is de verscheidenheid er één die de aanmoediging waard is. Het heeft een goede uitstraling, activiteit, en aanbevelingswaardige kracht. Zo'n zeventien jaar geleden was er een opmerkelijk knap exemplaar van dit ras genaamd "Domovoy" van M. Zambaco tentoongesteld in de Crystal Palace Show. Dit was een mooi staande hond, recht en sterk in de ledematen en in de contour lijkend op een Schotse Deerhound, maar korter in vergelijking met de hoogte. In kleur was het wolkig rood, met nuttig maar niet té dikke laag beharing. Hij was een winnaar op vele continentale shows en een afstammeling van winnaars.
Zijn gewicht en afmetingen zijn opgenomen:
Gewicht: 37 kilo
Hoogte van de schouder: 82,5 cm
Lengte van de neus tot de aanzet van de staart: 129,5 cm
De lengte van de staart: 66 cm
Omtrek van de borst: 89 cm
Omtrek van de lendenen: 54 cm
Omtrek van het hoofd van: 43 cm
Omtrek van de onderarm: 20 cm
De lengte vanaf de achterhoofdsknobbel tot de neuspunt: 29 cm
Omtrek van de snuit tussen de ogen en het neuspuntje: 23 cm
Lengte van de nek van achterhoofd tot schouders: 29 cm
Omtrek van de nek: 43 cm
Omtrek van de dij: 48 cm
Lengte van het oor (belangrijk voor zuiverheid van het ras): 13 cm
Kleur fawn gemengd met zwart (wolfskleur).

M. Zambaco, de eigenaar van Domovoy, beschrijft het ras: "De Circassische Orloff Wolfshond is de neef van de Siberische Barzoi, maar het heeft een paar bijzondere kenmerken die aangeven dat het een aparte ras is. De vacht ligt plat op het lichaam, dit in tegenstelling tot de golvende vacht van de Borzoi, en is zo'n 5 cm lang. Het achterste deel van de voorpoten, de dijen, en het onderste deel van de staart zijn sterk bevederd. De vacht is het langst op de borst en nek, als een soort franje. De poten van de hond Circassische zijn langer dan die van de Borzoi; de kop is korter en het voorhoofd ligt niet zo schuin tussen de oren. De ogen staan meer open en de kleur is donker beige of zwart. Deze hond is sneller dan de Siberische Borzoi, en misschien meer intelligent. Beide zijn geschikt als metgezellen en hun aristocratische en gracieuze houding maken van hen een rijke en decoratieve hond."

Als aanvulling op de informatie gegeven door M. Zambaco ten aanzien van de kleur, kan worden gesteld dat de Circassische Wolfshond altijd donker is. De voorkeur is donker tawny of zwart en beige op de rug, aflopend in een romige-beige, bijna wit, op de buik, dijen en onderste ledematen. Door enkele bewonderaars van de Circassische Wolfshond wordt verondersteld dat de Siberische Wolfshond het ras naar de zuidelijke bergachtig regio heeft gebracht en daar van kleur en andere minder belangrijke kenmerken zich aanpaste door eeuwen van klimaatinvloeden.
Deze theorie is echter zuiver hypothetisch, want de structurele affiniteit van de Circassische en Siberische honden met onze Deerhounds en Greyhounds suggereren dat ze allemaal als variaties alleen maar afstammen van dezelfde ouderdieren. De geschiedenis werpt weinig licht op het onderwerp dat de Greyhound van de oude Keltische rassen afstammen als oorsprong van alles.

Het volgende onderwerp komt uit de "Twentieth Century Dog" (1904)

Circassische Harehound.
Zonder twijfel is één van de mooiste buitenlandse honden welke ooit in Engeland is gezien, is de Circassische Harehound "FLY". Ik zag het toevallig in de Botanische Tuinen Show in 1903, en maakte met plezier gebruik van de mogelijkheid om iets nieuws te schrijven voor een hondenboek.
Ik ben dank verschuldigd aan mevrouw Ross voor de volgende beschrijving en gegevens van het hondje.

"De Circassische Harehound "Fly" is qua uiterlijk als een verkleinde Deerhound, maar heeft langer zijdezacht haar. Het heeft een bonte grijsachtige tint en een krullende pluimstaart.
Zijn ouders kwamen uit Teheran in Perzië, maar ik denk dat de natuurlijke thuishaven van het ras komt uit het deel van Rusland onder de Kaukasus. De vader en de moeder van "Fly" zijn geïmporteerd in Italië waar "Fly" werd geboren omstreeks maart 1900.
- Ze weegt 14 kg en is 52 cm tot aan de schouder.
- Haar ogen zijn donker-blauw met bruine contouren tot de pupillen.
- Oren kort en bedekt met glad haar, in rust netjes terug gevouwen.
- Staart erg lang, zwaar bevederd en een ring - als ze opgewonden zijn het heeft iets van het uiterlijk van een cirkelvormige waaier.
- Vacht is langer dan van de gemiddelde Deerhound, en van een gegradueerde tint grijs, met witte borst en voetjes.
- Ze heeft een zeer lange tweede dij.
- Goed gebogen kniegewrichten, lage hak, kaarsrechte voorpoten.
- Vrij grote voeten, waarschijnlijk aangepast voor rennen in een zanderige omgeving.
- Ze is buitengewoon snel en heeft greyhounds verslagen die prijzen hebben behaald.
- Ze is erg vriendelijk en speels en een ideale hond voor een dame of een kind.
- Bij het spelen met andere honden heeft ze de meest sierlijke actie en is net zo lenig als een kat.

Ik heb geprobeerd om een reu voor haar te zoeken, maar dit was onmogelijk, omdat ik denk dat zij de enige van haar ras is in Engeland.
Ze trekt overal veel aandacht en zeker waar ze op een show is geweest. Ze oogt ook veel bewonderd door iedereen die haar ziet: zowel voor haar schoonheid als voor haar charmante en vriendelijk karakter."