Reisvoorwaarden

Stel u wilt uw hond voor het eerst naar het buitenland mee op vakantie nemen. Waar moeten we dan allemaal rekening mee houden?

Afgezien van een officieel Europees dierenpaspoort en een chip of goed leesbare tatoeage moet uw hond, kat of fret minimaal 21 dagen voor vertrek tegen rabiës ofwel hondsdolheid ingeënt zijn.
Als binnen 3 jaar weer wordt ingeënt tegen rabiës, dan kan men binnen de Europese Unie altijd op reis. Voor landen buiten de EU kan het zijn dat de inenting tegen rabiës nog steeds maar 1 jaar geldig is.

Voor verscheidene landen gelden nog de volgende aanvullende reisvoorwaarden:

  • In landen als Oostenrijk en Italië, waar hondsdolheid veel voorkomt, moet in openbare gelegenheden een hond zijn aangelijnd en gemuilkorfd.

  • Voor landen als Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Malta, Noorwegen en Zweden is bij de hond ook een (eenmalig) bloedonderzoek op antistoffen tegen rabiës verplicht. De eerste twee landen willen dat dit al een half jaar voor vertrek is verricht. Ons land eist echter ook vóór vertrek uit Nederland een bloedonderzoek op antistoffen tegen rabiës indien de hond meegaat op vakantie naar landen als Bosnië-Herzegovina, Bulgarije, Macedonië, Roemenië, Servië en Montenegro en Turkije.

  • Ook zijn er landen, zoals Zwitserland die een extra gezondheidscertificaat van maximaal 30 dagen oud willen.

  • Een land als Frankrijk laat verscheidene rashonden, die wij regelmatig in ons eigen land zien rond lopen, niet binnen.

  • Landen als Ierland, het Verenigd Koninkrijk, Malta, Noorwegen en Zweden willen ook dat de hond en kat behandeld worden tegen de vossenlintworm en tegen teken.

Met andere woorden: veel landen ontvangen vakantiegangers met open armen, maar ieder land stelt zijn eigen invoerregels voor het huisdier. Om bovenstaande redenen is het belangrijk dat u eerst uw dierenarts raadpleegt om te weten te komen welke toegangsbepalingen gelden voor het land of de landen waar u met uw huisdier naar toe wilt.

Behalve de kans op hondsdolheid kunnen met name honden in het buitenland door teken, zandvliegjes en muggen ernstige ziekten oplopen, zoals Babesiose, Ehrlichiose, Hepatozoönose, Leishmaniasis en Hartworm. Uw dierenarts kan u hiervoor de juiste voorzorgsmaatregelen vertellen.