American Staghound

De American Staghound, ook wel bekend als Deer Dog, Coyote hound of Jackrabbit hound, is geen ras maar een type die gefokt werd rond 1850.
Het zijn kruisingen tussen een Greyhound, Deerhound en een beetje Borzoi en waarschijnlijk Ierse wolfshond voor de goede afmetingen.
Ze werden (en worden) gebruikt voor het opsporen van misdadigers, maar ook zijn het efficiente jagers op coyotes, wolven, vossen en gewei-dieren. Bij de eerste liefhebbers van de Staghound bevonden zich o.a. president Roosevelt en generaal George Armstrong Custer. Dapper tijdens de jacht, atletisch, gezond, en gehoorzaamheid wordt van de honden verwacht. De Staghound behoort toe tot de Lurcher categorie. In de jaren 90 heeft men een verzoek geplaatst om deze hond tot een erkend ras te maken, maar tot op heden zonder succes.In de VS, maar ook Australië schijnt het nogal eens voor te komen dat de ruwharige jachthonden last hebben van doornige struiken. Sommige struiken, waaronder de braam, zijn heel moeilijk na die tijd te ontwarren van een harige hond en de eigenaar moet zich ervan bewust zijn dat deze honden een goede borstelpartij nodig hebben na een jachtpartij. Dorens en doorntakjes kunnen ernstige infecties veroorzaken als ze inklitten.
Hete en vochtige klimaten zijn over het algemeen niet geschikt voor de ruwharige hond omdat ze de neiging hebben tot oververhitting.
De ruwharige hond kan echter het koude weer beter tolereren dan de kortharige en haar harige vacht biedt goede bescherming tegen scheuren en beten bij het jagen op het agressieve wild.
De gladde korthaar hond is ideaal geschikt voor warmere gebieden van de VS of Australië. Dit type hond is gevoelig voor de kou en zal in een kennel moeten. Een warme hondenjas is natuurlijk ook een goed idee. De korthaar lijkt meer op de greyhound en heeft dan ook een zachtere huid dan de meeste andere rassen. De neiging tot scheuren is gemakkelijker.
De Staghound is een veelzijdige jager: het kan worden gebruikt voor de jacht op diverse wild, variërend van konijnen tot everzwijnen en herten.

Hieronder zijn een paar oude foto's te zien uit het begin van de vorige eeuw. Je kunt de foto's vergroten door er met de muis op te gaan staan.


Staghound en Greyhound met Opossum (in boom)Geo. Brown met wolfPups met haasOnbekendHonden met coyote als prooiCoyotes en een grijze wolf, 1919. James Lodman, Montana.© Historische foto's: Rey and Yvonne McGehee