De hond misdraagt zich?

Misdraagt uw hond zich als u hem/haar alleen laat?

Dan heeft uw hond hulp nodig. De oorzaak zou scheidingsangst ofwel verlatingsangst kunnen zijn. Deze honden vertonen lastige symptomen als ze alleen thuis gelaten worden: vernielingen in huis, veelvuldig en hard blaffen en/of onzindelijkheid. Dit kan voor veel overlast zorgen, zowel voor u als voor uw buren.

Hoe kan scheidingsangst verholpen worden?

Een probleemgedrag kan verschillende oorzaken hebben met vergelijkbare symptomen. Eventueel een lichamelijke oorzaak.
Dus eerst uw hond door uw dierenarts laten onderzoeken, eventueel aangevuld met een urine- en een bloedonderzoek.

Als geen lichamelijke oorzaak gevonden kan worden, dan vormt het inzetten van een gepaste gedragstherapie met eventueel ondersteunende medicijnen, zoals Clomicalm®(met de werkzame stof clomipramine hydrochloride) of Eldepryl® (met de werkzame stof selegiline) de oplossing.

De stof clomipramine helpt een chemische balans in de hersenen van de hond te herstellen. De onrust en het lijden veroorzaakt door de angst wordt verminderd, waardoor de hond ontvankelijker wordt voor het aanleren van een nieuw positief gedrag.
De stof selegiline bezit een ander werkingsmechanisme als de stof clomipramine, maar kan ook als ondersteunende therapie worden gebruikt.

Wij zijn van mening dat het inzetten van deze medicijnen alleen zin heeft in combinatie met een gepaste gedragstherapie onder begeleiding van een gediplomeerde gedragstherapeut voor honden. De gedragstherapie vormt altijd de basis van de behandeling. Uit onderzoek aan de universiteit van Utrecht is gebleken dat medicijnen de gedragstherapie in enkele gevallen kan versnellen.

Ook kunt u de D.A.P.® verdamper proberen.
De D.A.P.® verdamper bevat voor de hond geruststellende feromonen, die niet door mensen maar wel door honden worden waargenomen.
De verdamper plaats u enkel in het stopcontact, waarna de geruststellende feromonen vrijkomen.