Vergiftiging chocolade

Chocolade is giftig voor uw huisdieren!
Het giftige bestanddeel in de chocolade is theobromine.
Huisdieren vinden chocolade meestal erg lekker.

De chocolade die speciaal voor honden wordt gemaakt (sommige hondensnoepjes) bevat zeer weinig tot geen theobromine en kan zonder risico aan uw hond gegeven worden.

Wat het effect op uw hond is, hangt af van de hoeveelheid chocolade die deze heeft gegeten en het gewicht van uw dier.
Het in zijn geheel verorberen van een pak pure chocoladehagelslag of een pak cacao kan fataal aflopen.
Sommige dieren kunnen een beetje last van diarree krijgen, of slechts wat overgeven, terwijl anderen hartritmestoornissen, epileptische aanvallen en zelfs hartstilstand kunnen krijgen. In het ge´rriteerde maagdarmslijmvlies kunnen bloedingen optreden.
De ziekteverschijnselen kunnen vier tot vijf uur na het opeten van de chocolade zichtbaar worden. U ziet dit doordat uw hond of kat opgewonden en onrustig wordt, meer plast, overgeeft, trilt of gespannen spieren heeft.

Het voeren van hele kleine hoeveelheden chocolade aan uw vogel als lekkernij kan al leiden tot de dood van uw vogel.

Voorkomen is beter dan genezen, dus hang bijvoorbeeld tijdens Kerst, eetbare dingen niet of anders hoog in de boom, zodat de hond er niet bij kan. Zet ook altijd de schaal met chocolaatjes uit de buurt van uw huisdier of hou ze nauwlettend in de gaten.

Het is belangrijk dat u al actie onderneemt bij de verdenking dat uw huisdier chocolade heeft gegeten. Wacht niet af tot er ziekteverschijnselen optreden, want er is geen tegengif.
Probeer de hoeveelheid en soort chocolade (banketbakker/puur/melk/wit) te achterhalen en neem zo spoedig mogelijk contact op met uw dierenarts.