Gedragsproblemen

Ondanks alle goede zorg en aandacht, vertonen sommige dieren toch ongewenst gedrag. Dit ongewenste gedrag wordt probleemgedrag zodra de eigenaar en/of de omgeving het als een probleem ervaart.

Indien een hond een gedragsprobleem vertoont zonder een lichamelijke oorzaak, dan is hulp van een gedragstherapeut nodig. Gedragstherapeuten zijn gespecialiseerd in het herkennen van probleemgedrag bij honden en in het begeleiden van passende therapieën en indien nodig in samenwerking met uw dierenarts.

Probleemgedrag kan soms een lichamelijke oorzaak hebben. Dan kunnen medicijnen of een operatie helpen bij het oplossen van een gedragsprobleem, maar zelden zullen deze de belangrijkste behandelingsmogelijkheid vormen.

Gedragstherapeuten, die een officiële opleiding hebben gevolgd en aangesloten zijn bij de vakorganisatie Alpha, de Nederlandse vereniging van gedragstherapeuten voor honden, ondertekenen een gedragscode en verplichten zich tot regelmatige bijscholing. Deze Alpha - gedragstherapeuten kunnen zich legitimeren met een zogenaamde STAMkaart, aangevuld met een JAARkaart van het huidige jaar. Beide passen horen bij elkaar en moeten samen getoond worden. Zo heeft u de zekerheid dat u met een professioneel opgeleide ALPHA -  gedragstherapeut in zee gaat, die op de hoogte is van de meest actuele ontwikkelingen. Dit is noodzakelijk omdat iedereen zich gedragstherapeut voor honden mag noemen. Het is een onbeschermde titel.

Via de Alphafoon 0900 - 257.42.46.36 kunt u de telefoonnummers opvragen van Alpha - gedragstherapeuten bij u in de buurt. Zie ook hun internetsite www.alphagedragstherapeuten.nl