Vlooien

Als de zomer er aan komt, dan komen ook de vlooien. Ongeacht of we een mooie zomer krijgen of niet, de vlooienpopulatie zal nu altijd haar hoogtepunt bereiken. Dit betekent dat vijand nummer één van u en uw huisdier haar weg zal vinden naar uw huis.

Behalve de hond en de kat kunnen ook onze overige huisdieren, zoals het konijn, de fret, de hamster door de vlo lastig gevallen worden.

Vlooien lijken vrij ongevaarlijk, maar laat u niet misleiden.
Naast enige jeuk en ongemak, kan de vlo voor het huisdier meerdere gevolgen hebben.

Wat kan de vlo bij onze huisdieren veroorzaken?
  1. Een allergische reactie op het speeksel van de vlo. Hierdoor kunnen ernstige huidreacties ontstaan, genaamd vlooienallergiedermatitis. Zie het onderwerp Vlooienallergie.
  2. Een besmetting met de lintworm Dipylidium caninum.
  3. Een zware infectiedruk met vlooien kan bij jonge dieren (vooral jonge katjes) een ernstige bloedarmoede veroorzaken.
Hoe weet ik of mijn huisdier vlooien heeft?

De eerste tekenen zijn meestal jeuk, vooral op de rug en rondom de staart. Maar als u niet zeker bent van de oorzaak van de jeuk, ga dan op zoek naar vlooienpoep.

Vlooienpoep bestaat uit ontlasting van de vlo met opgedroogd bloed. In de vacht van uw huisdier ziet het eruit als zwart zand. Als u deze zwarte korreltjes vindt, neem er dan een paar op een witte doek. Laat er een druppel water op vallen en kijk of deze korreltjes bruinrood verkleuren. Dan heeft uw huisdier vlooien en wordt het hoog tijd om de in aantocht zijnde vlooienplaag een halt toe te roepen.

Hoe kom ik van de vlooien af?

Er zijn zoveel verschillende producten, dat het soms moeilijk wordt om te beslissen wat in uw geval het beste, het snelste en het goedkoopste resultaat kan geven. Neem in ieder geval contact op met de dierenarts voor het juiste product.