Leishmaniasis

Leishmaniasis is een ziekte, die bij o.a. de hond, de kat, de rat, de vos en de mens voorkomt en veroorzaakt wordt door een protozoaire parasiet. Deze parasiet wordt voornamelijk via de zandvlieg (Plebotomus spp.) (zie foto hierboven) van het ene zoogdier op het andere overgebracht.
Deze zandvlieg komt niet in Nederland voor, maar wel in het gebied om de Middellandse Zee, Portugal, Zuid-Amerika en Midden-Oosten.

Wat zijn de verschijnselen?

De ziekte komt pas na enkele weken tot enkele jaren (zes jaar of langer) tot uiting.
De parasiet veroorzaakt huidafwijkingen en afwijkingen van de inwendige organen (zoals lever, milt, beenmerg en lymfklieren). Afhankelijk van de organen die aangetast zijn en het stadium van de ziekte kunnen een hele reeks van ziekteverschijnselen optreden. Variërend van enkel haaruitval tot een sterk schilferende huid met knobbels en zweren, korsten langs de oorranden, misvormde nagels, ontstekingen aan de ogen, hoesten, diarrree, nierfalen, bloedarmoede, neusbloedingen, vermageren en/of kreupel lopen.

Wat is de prognose?

De ziekte is in het algemeen moeilijk te genezen.
In feite is de beste prognose aanwezig als er een behandeling kan ingesteld worden bij de honden zonder ziekteverschijnselen.

Is leishmaniasis besmettelijk voor de mens?

Ja, maar de kans dat de mens besmet wordt is heel klein. Wel moet er altijd rekening mee worden gehouden bij mensen met een verminderde weerstand.

Hoe kan uw hond tegen deze zandvlieg worden beschermd?

De kleine zandvliegjes zijn vooral bij schemerlicht actief. Dus houdt de hond na zonsondergang binnenshuis en gebruik dubbel muskietengaas.

Ook wordt door het dragen van de Scalibor protectorband® uw hond minder blootgesteld aan de beten van zandvliegen. Deze nieuwe band beschermt uw hond tegen teken, zandvliegen en hartwormmuggen.

De werkzame stof in de Scalibor protectorband® is deltametrin en is veilig voor de mens en de hond. De werkzame stof komt langzaam uit de band vrij en wordt verspreid in de bovenste vetlaag van de huid. De stof komt dus niet in het bloed van de hond.

Deze waterbestendige en geurloze band mag bij honden vanaf 7 weken leeftijd worden gebruikt.

De band geeft na 2 weken een optimale bescherming en werkt gedurende 6 maanden tegen teken, zandvliegen en de hartwormmug Culex pipiens pipiens.