Warmte en Oververhitting

Wat zijn de verschijnselen bij oververhitting?

Als uw huisdier hevig hijgt, schuim op z'n bek staat en een hoge lichaamstemperatuur heeft ( boven de 39ºC), dan zou deze oververhit kunnen zijn.

Bij met name honden met een korte neus kan door het hijgen de keel gezwollen raken, waardoor de luchtpassage nog eens extra bemoeilijkt wordt en de hond zelfs kan stikken.

Daarnaast kunnen de dieren braken en bloederige diarree hebben.

Als de lichaamstemperatuur boven de 42ºC raakt, dan treden beschadigingen op van diverse cellen (o.a. vaatwandcellen en bloedcellen). Ook ontstaan ernstige circulatieproblemen en bloedstollinkjes, wat beschadiging van organen (zoals hart, nieren en hersenen) kan geven. De slijmvliezen worden grauw en bleekblauw.

Tenslotte worden de dieren apathisch, reageren niet meer op normale prikkels en sterven.

Wat te doen in geval van oververhitting?

Spoel je huisdier direct af met niet al te koud water, want het lichaam moet langzaam afkoelen tot de lichaamstemperatuur onder de 39,5ºC is gedaald.
Breng hem/haar daarna zo snel mogelijk naar de dierenarts voor verder behandeling, zoals het vergemakkelijken van de ademhaling, het toedienen van zuurstof, het aanleggen van een infuus om afwijkende waarden in het bloed te compenseren en verkeerde stoffen uit te wassen. Wanneer uw huisdier het erg benauwd heeft, laat hem/haar dan niet eerst afkoelen, maar wikkel hem/haar in drijfnatte handdoeken en ga er onmiddellijk mee naar de dierenarts.Hoe voorkom ik oververhitting?

Wandel met uw hond op hele warme dagen alleen in de vroege ochtenduren en 's avonds. Bedenk ook hoe heet het wegdek in de zomer kan zijn, met name een asfalt wegdek.Onze viervoeters lopen met hun blote voeten over dit warme wegdek, waardoor bij langer lopen forse blaren kunnen ontstaan die erg pijnlijk zijn. Beter is het de hond over gras te laten lopen.
Ook op het strand dient u rekening te houden met oververhitting. Zorg voor schaduw en koel drinkwater en laat uw hond regelmatig zwemmen.
En vermijd uw huisdier in de auto mee te nemen. Het dier kan in de auto makkelijk blootgesteld worden aan hoge temperaturen en een slechte ventilatie, ook als de auto in de schaduw staat. Dit kan resulteren in oververhitting en binnen een half uur zelfs tot de dood. 

Dieren kunnen nog minder goed tegen de warmte als de relatieve vochtigheid hoog is.
Behalve hoge temperaturen kunnen ook direct zonlicht, zwaarlijvigheid, overbevolking, slechte ventilatie en te grote temperatuursverschillen oververhitting veroorzaken.